Σανός μηδικής (τριφύλλι) ή πέλλετ;

Το ερώτημα σανός ή πέλλετ, έρχεται στην επιφάνεια κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε «κρίση» στις χονδροειδείς ζωοτροφές. Ο φετινός χειμώνας είναι από τους δυσκολότερους, καθώς πέρα από το πρόβλημα της διαθεσιμότητας, υπάρχει τεράστια αύξηση των τιμών.

Και όπως συνέβη τις προηγούμενες φορές που είχαμε παρόμοια προβλήματα, οι κτηνοτρόφοι αναζητούν εναλλακτικές λύσεις. Αυτό που επιμένουμε πολλές φορές, είναι ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τέτοια προβλήματα. Καλή είναι η πιστή χρήση συγκεκριμένων πρώτων υλών, ειδικά της μηδικής που είναι η βάση της διατροφής των αιγοπροβάτων μας, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τη διαχείριση των διαθέσιμων ποσοτήτων και τη χρήση άλλων τροφών, όταν το επιβάλλουν οι καταστάσεις.

Τα μηρυκαστικά έχουν ανάγκη τη μορφή του σανού, η οποία διεγείρει το μηρυκασμό. Τα πέλλετ μπορεί να περιέχουν την ίδια πρώτη ύλη, να έχουν παρόμοια ποιοτικά χαρακτηριστικά επί της ξηράς ουσίας με το σανό, αλλά δεν προσφέρουν στο μηρυκασμό. Η πλήρης αντικατάσταση του σανού από πέλλετ, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καλή λειτουργία του οργανισμού των μηρυκαστικών. Ειδικά στα βοοειδή, η χρήση του πέλλετ μηδικής, θα πρέπει να γίνει με ταυτόχρονη συμπλήρωση ποσότητας αχύρου, για τη διατήρηση αναγκαίας ποσότητας κυτταρινών στο σιτηρέσιο.

Το επόμενο που πρέπει να προσέξουμε, είναι η διαχείριση της κατάστασης. Εφόσον δεν έχουμε αρκετή ποσότητα σανού για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες μας, δεν περιμένουμε να τελειώσουν οι χονδροειδείς τροφές μας και μετά να πάρουμε πέλλετ. Υπολογίζουμε πόση ποσότητα μας χρειάζεται και αφού προμηθευτούμε ανάλογη ποσότητα πέλλετ, αποφασίζουμε πως θα μοιράσουμε τις ποσότητες, είτε σε όλο το κοπάδι, είτε σε συγκεκριμένες ομάδες ζώων (αρσενικά, ζώα σε ξηρά περίοδο, κ.ά.), συμπληρώνοντας στο σανό που έχουμε. Η αντικατάσταση γίνεται σε ίση αναλογία, επί της ξηράς ουσίας. 

Φυσικά εκτός από τα παραπάνω, δεν πρέπει να ξεχνάμε το οικονομικό στοιχείο του θέματος και την ποιότητα του αγορασθέντος προϊόντος. Καλή η θεωρία, αλλά θα πρέπει να ελέγχουμε και την πραγματική ποιότητα των πέλλετ, ώστε να είναι των αναμενόμενων και δηλωθέντων προδιαγραφών. Έπειτα πρέπει να δούμε αν η τιμή αγοράς τους είναι συμφέρουσα, ελέγχοντας ταυτόχρονα όλους τους παράγοντες που πρέπει, όπως ευκολία χρήσης, μικρότερη απώλεια κατά τη χρήση τους, πεπτικότητα, κ.ά.

Στην Ένωση Αγροτών Σερρών εμπορευόμαστε πέλλετ μηδικής, εξαιρετικής και σταθερής ποιότητας, που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται από κτηνοτρόφους, έχοντας δώσει πολύ καλά αποτελέσματα. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Εργοστάσιο Ζωοτροφών και να συζητήσετε με τους γεωτεχνικούς μας.

Πεταλάς Αλέξανδρος,
Γεωπόνος,
Προϊστάμενος Εργ. Ζωοτροφών.