Γιατί δεν κάνουν αυγά οι κότες μου;

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, όλο και περισσότεροι φίλοι μας ρωτούν το ίδιο πράγμα: γιατί δεν κάνουν αυγά οι κότες μας; Τι συμβαίνει πραγματικά;

Συνήθως δεν είναι μόνο μια η αιτία που κάνει τις κότες μας να σταματούν να παράγουν αυγά. Αλλαγές στο περιβάλλον που ζουν, στη διατροφή ή και στην υγεία τους, μπορούν να προκαλέσουν μείωση της παραγωγής. Για αυτό καλό είναι να παρατηρούμε τη γενική κατάσταση του κοπαδιού μας συνεχώς, ώστε να μπορούμε να επέμβουμε άμεσα.

Η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στην απόδοση των πτηνών μας. Για λόγους ευκολίας, οικονομίας ή απλά γιατί «κάποιος μας το είπε», πολλοί αποφασίζουν να αλλάξουν την τροφή που ταΐζουν και από μια πλήρης και ισορροπημένη ζωοτροφή, όπως είναι το Μίγμα 151 της Ένωσης Αγροτών Σερρών, δοκιμάζουν σκέτους δημητριακούς καρπούς ή διάφορα υποπροϊόντα, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι ανάγκες των ζώων και να μειώνεται η αυγοπαραγωγή. Επίσης, δεν πρέπει να παραλείπουμε την παροχή φρέσκου, καθαρού νερού στα πουλιά, που αν το στερηθούν επηρεάζονται αρνητικά.

Οι κότες απαιτούν περί τις 16 ώρες φωτός καθημερινά και το χειμώνα δεν μπορούμε να το έχουμε αυτό με φυσικό τρόπο, καθώς η διάρκεια της ημέρας (φωτοπερίοδος) μειώνεται. Η προσθήκη τεχνητού φωτός με λάμπες μπορεί να λύσει το πρόβλημα, αλλά αυτό δεν είναι εύκολο να το κάνουν οι περισσότεροι. Εξάλλου, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτή η πτώση της παραγωγής, είναι η φυσική λειτουργία του οργανισμού τους, που ξεκινά μια περίοδο «ξεκούρασης», ώστε να επανέλθει μετά από λίγο καιρό σε παραγωγικούς ρυθμούς. Ακόμα και αν δεν επέμβουμε, τα ζώα μετά από αυτή τη περίοδο θα ξεκινήσουν ξανά την παραγωγή αυγών. Απλά χρειάζονται τον χρόνο τους!

Τα φτερά των πτηνών πέφτουν και ανανεώνονται συνήθως κάθε 18 μήνες, μερικές φορές και νωρίτερα. Η διάρκεια του φαινομένου (πτερρόροια) είναι από 2 έως 4 μήνες και η παραγωγή αυγών μειώνεται δραματικά, καθώς τα πουλιά προσπαθούν να ανταποκριθούν σε αυτή την αλλαγή. Μόλις αυτή γίνει, η παραγωγή επανέρχεται σε υψηλά επίπεδα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι καθώς μεγαλώνουν ηλικιακά τα πουλιά, παράγουν λιγότερα αυγά κάθε χρόνο.

Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος επίσης επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή, οπότε πρέπει να προσέχουμε τις ακραίες θερμοκρασίες (κρύο ή ζέστη). Διαχείριση του περιβάλλοντος τους μπορεί να εξομαλύνει αυτά τα προβλήματα (καλή προστασία από ανέμους, μόνωση, κ.ά.), ενώ και ο συνωστισμός έχει αρνητικές επιπτώσεις και θα πρέπει να διατηρούμε ένα άνετο περιβάλλον για όλα τα πτηνά μας, με επαρκή χώρο τόσο για να τρώνε τροφή-πίνουν νερό, όσο και για να παράγουν τα αυγά τους.

Τέλος, θα πρέπει να ελέγχουμε το κοπάδι τακτικά για προβλήματα από παράσιτα (ψείρες, κ.ά.) ή αρρώστιες, που επίσης μπορούν να μειώσουν την παραγωγή.

Πεταλάς Αλέξανδρος,
Γεωπόνος,
Προϊστάμενος Εργ. Ζωοτροφών.