Αφρικανική πανώλη των χοίρων

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι μια θανατηφόρα ασθένεια των χοιρινών. Μπορεί να προσβάλλει τόσο τα οικόσιτα ζώα, όσο και τους αγριόχοιρους. Η έλλειψη κάποιου εμβολίου ή θεραπείας, έχει οδηγήσει στην ευρεία εξάπλωση του.

*Αν δεν εμφανίζονται οι υπότιτλοι, πατήστε το πρώτο κουμπάκι από τα κάτω δεξιά εικονίδια, έπειτα επιλέξτε την γλώσσα που θέλετε, από το επόμενο εικονίδιο.

Τα προσβεβλημένα ζώα δεν μπορούν να θεραπευτούν και πρέπει να θανατωθούν. Οι οικονομικές επιπτώσεις της ασθένειας είναι τρομακτικές. Ο άνθρωπος δεν νοσεί από τον ιό, αλλά μπορεί να είναι φορέας του και να το μεταδώσει.
Τα συνήθη συμπτώματα της ασθένειας είναι πυρετός, διάρροια, ανορεξία, εμετοί, αποβολές, εσωτερική αιμορραγία, κόκκινες ή σκούρο μπλε αποχρώσεις στο δέρμα, ιδίως στα αυτιά και το ρύγχος. Ορισμένα συμπτώματα μοιάζουν με άλλες ασθένειες των χοίρων και μόνο εργαστηριακές αναλύσεις μπορούν να ξεχωρίσουν τις ασθένειες.

Μετάδοση της ασθένειας: ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από άρρωστα ζώα σε υγιή, από υποπροϊόντα κρέατος ή αποφάγια που έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό, οτιδήποτε μπορεί να έρθει σε επαφή με τον ιό (ρούχα, φορτηγά, αντικείμενα, κτλ) και τσιμπούρια που είναι φορείς του ιού.
Θεραπεία: δεν υπάρχει ακόμα κάποιο εμβόλιο για την θεραπεία από τον ιό. Έχουν ξεκινήσει πολλά ερευνητικά προγράμματα δημιουργίας εμβολίου, αλλά μέχρι στιγμής (Ιούλιος 2019) δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα. Μόνο προληπτικά μέτρα μπορούν να παρθούν.
Μέτρα πρόληψης: είναι απαραίτητη η τήρηση όλων των μέτρων βίο-ασφάλειας στα χοιροστάσια. Οποιοσδήποτε εισέρχεται ή εξέρχεται του χώρου του χοιροστασίου, θα πρέπει να είναι ενημερωμένος και να τηρεί τα προβλεπόμενα μέτρα. Σε καμία περίπτωση δεν ταΐζουμε αποφάγια στα χοιρινά μας, παίρνουμε μέτρα για την αποφυγή επαφής με αγριογούρουνα και φροντίζουμε για φράχτες, κ.ά. Αυστηρότεροι θα πρέπει να είναι οι έλεγχοι και στα εισαγόμενα προϊόντα, ειδικά από χώρες που είναι προσβεβλημένες από τον ιό, αλλά αυτό αφορά το δημόσιο μηχανισμό του κράτους μας.

Ο ιός υπήρχε σε πολλές χώρες της Αφρικής, έχει εξαπλωθεί σε πολλά κράτη του κόσμου και το πρόβλημα συνεχίζει να αυξάνεται. Σχεδόν όλες οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης έχουν κρούσματα του ιού, με το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη χώρα μας να είναι η ύπαρξη του ιού στη γειτονική μας Βουλγαρία, στην οποία έχουν βρεθεί διάφορα κρούσματα σε οικόσιτα χοιρινά και αγριογούρουνα, πολύ κοντά στα σύνορα μας.
Σε περίπτωση κρούσματος, όλα τα χοιρινά της εγκατάστασης θανατώνονται και καταστρέφονται όλα τα υπολείμματα, απολυμαίνεται ο χώρος και εποπτεύεται η περιοχή, ώστε να ξεκαθαριστεί από που προήλθε ο ιός και που αλλού μπορεί να έχει μεταδοθεί.
Ο ιός είναι αρκετά ανθεκτικός ακόμα και σε πολύ ακραίες περιβαλλοντολογικές συνθήκες, μεταδίδεται εύκολα, μπορεί να εξαπλωθεί ταχύτατα και οι επιπτώσεις του είναι τόσο οικονομικές, όσο και κοινωνικές. Θα πρέπει όλοι να δώσουμε την απαραίτητη προσοχή. 

Πεταλάς Αλέξανδρος,
Γεωπόνος,
Προϊστάμενος Εργ. Ζωοτροφών