Φροντίδες για τις κότες το καλοκαίρι

Η ζέστη έχει σοβαρές επιπτώσεις στα πουλερικά μας, με κυριότερα προβλήματα τη μείωση της παραγωγής και τους θανάτους πουλιών. Λύσεις υπάρχουν, πρέπει όμως νωρίς να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα, για να προστατέψουμε τις κότες μας.
 
Οι ευνοϊκότερες θερμοκρασίες για τις κότες είναι από 18 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Άνω των 25 βαθμών Κελσίου, επειδή οι κότες δεν μπορούν να ιδρώσουν, αλλά είναι και καλυμμένες με πούπουλα, αρχίζει να ανεβαίνει η θερμοκρασία του σώματός τους και να δημιουργούνται προβλήματα. Σε μεγάλες επαγγελματικές εκτροφές, υπάρχει έλεγχος της θερμοκρασίας με μηχανήματα. Εδώ όμως θέλουμε να μιλήσουμε για τις χωρικές εκτροφές, για τους μικρούς παραγωγούς, που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες αυτό το καιρό.
Δύο είναι οι τομείς που πρέπει να προσέξουμε. Το περιβάλλον που ζουν οι κότες μας και φυσικά η διατροφή τους.

Χώρος διαμονής
Βασικά σημεία που πρέπει να προσέξουμε στο περιβάλλον διατήρησής των ζώων μας, είναι τα εξής:
  • Ο χώρος στέγασης να είναι ικανοποιητικός σε μέγεθος, να προσφέρει αρκετό χώρο κάλυψης και σκιάς.
  • Το υλικό της στέγης να είναι μονωτικό ή βαμμένο ανοικτού χρώματος, ώστε να αντανακλά μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας.
  • Δημιουργήστε αρκετά ανοίγματα στα πλαϊνά, για να υπάρχουν δίοδοι κυκλοφορίας του αέρα.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νερό, είτε για να ψεκάζετε με μπεκ περιστασιακά και σε μικρές δόσεις το χώρο του κοτετσιού, είτε να βάλετε να ρέει κάποια ποσότητα στην οροφή (προσφέρει δροσιά)
  • Τακτικό καθαρισμό και απολύμανση του χώρου, ειδικά πριν το καλοκαίρι, όπου δημιουργείται έντονο πρόβλημα από τη κόκκινη ψείρα
  • Πρόβλεψη για φύτευση δένδρων περιμετρικά του χώρου στέγασης, μπορεί να προσφέρει επιπλέον σκιά και να ανακόψει τυχόν ζεστά ρεύματα αέρα.
Διατροφή
Δίνουμε προσοχή στα εξής:
  • Το νερό θα πρέπει να είναι φρέσκο και συνεχώς διαθέσιμο στις κότες. Προσπαθήστε να κάνετε μικρά και συχνά γεμίσματα περισσότερο από μία φορά τη μέρα, στη δύσκολη αυτή περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών.
  • Λόγω ζέστης, οι κότες καταναλώνουν μικρότερη ποσότητα τροφής, οπότε πρέπει να  φροντίσετε να είναι υψηλής περιεκτικότητας στα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ώστε να καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες τους.
  • Μίξη της τροφής με κάποιο έλαιο (πχ ηλιέλαιο) ή μελάσα, παρέχει ενέργεια στα ζώα, που είναι περιορισμένη από την μικρότερη λήψη τροφής.
  • Η χορήγηση της τροφής πρέπει να γίνεται σε δόσεις καθημερινά, πολύ νωρίς το πρωί και κατά προτίμηση αργά το απόγεμα, ώστε να τρώνε μικρές ποσότητες και να τις πέπτουν ευκολότερα.
  • Παροχή επιπλέον βιταμινών και ιχνοστοιχείων διαλυτές στο νερό, βοηθάει σε περιόδους στρες, όπως είναι οι καλοκαιρινοί μήνες.
Αν χρησιμοποιείτε μια πλήρης τροφή από την Ένωση Αγροτών Σερρών, η οποία είναι ειδικά σχεδιασμένη να καλύψει τις ανάγκες των ζώων, μπορείτε ευκολότερα να διαχειριστείτε το κομμάτι της διατροφής. Εμείς έχουμε φροντίσει να παρέχουμε ότι χρειάζονται τα ζώα σας.
Αν φτιάχνετε μόνοι σας μίγμα: προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε εύπεπτες πρώτες ύλες και μικρές ποσότητες υποπροϊόντων (πχ πίτυρα). Η χρήση έξτρα ποσότητας βιταμίνης C βοηθάει τα ζώα τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως επίσης και η προσθήκη σόδας στο σιτηρέσιο. Προσοχή πρέπει να δοθεί στη ποσότητα ασβεστίου που χορηγούμε, ώστε να είναι ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με το χειμώνα, για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στα κελύφη των αυγών. Οι κότες έχουν ανάγκη σε ορισμένα απαραίτητα αμινοξέα και εφόσον επιθυμούμε παραγωγές από αυτά, δεν θα πρέπει να παραλείπουμε την προσθήκη ενός ειδικού ισορροπιστή για την κάλυψη αυτών των αναγκών.
Στο Εργοστάσιο της Ένωσης Αγροτών Σερρών μπορείτε να βρείτε πλήρης τροφές ορνίθων ωοτοκίας για την κάλυψη των παραπάνω αναγκών, σκευάσματα υδατοδιαλυτών βιταμινών και ιχνοστοιχείων, όπως και διάφορα άλλα συμπληρώματα για την διατροφή των ζώων σας.

Πεταλάς Αλέξανδρος,
Γεωπόνος,
Προϊστάμενος Εργ. Ζωοτροφών