Μεγαλώνοντας κοτοπουλάκια (νεοσσούς)

Το μεγάλωμα νεοσσών (κοτοπουλάκια) είναι μια διασκεδαστική και γεμάτη ευχαρίστηση δουλειά. Προϋποθέτει όμως την αφοσίωση του εκτροφέα, γιατί είναι ταυτόχρονα και μια υπεύθυνη ασχολία.


Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να αποφασίσετε, είναι η φυλή (ράτσα) που επιθυμείτε και δεύτερον ο αριθμός των πουλιών που θέλετε να έχετε. Υπάρχουν αρκετές φυλές για να διαλέξετε, είτε για κοτόπουλα πάχυνσης, είτε για κότες ωοτοκίας. Το σημαντικότερο είναι από πού θα προμηθευτείτε τα πουλάκια: προτιμήστε κάποιον εξειδικευμένο/πιστοποιημένο κτηνοτρόφο ή προμηθευτή, που εμπορεύεται νεοσσούς και όχι από κάποιον «περαστικό». Το καλό γενετικό υλικό σας εγγυάται καλύτερα αποτελέσματα.
Το επόμενο βήμα, είναι να διαμορφώσετε ένα χώρο για τα πουλάκια που θα παραλάβετε. Θα πρέπει να είναι ικανοποιητικός σε μέγεθος (ανάλογα με τον αριθμό τους) και να μην έχει γωνίες ώστε να αποφύγετε τυχόν στριμώγματα. Το δάπεδο να είναι καλυμμένο καλά με κάποιο υλικό (πριονίδι, ρυζοφλοιό, κ.ά.) ώστε να είναι ζεστό και στεγνό. Τα πουλάκια είναι πολύ απαιτητικά σε θερμοκρασία και γι' αυτό πρέπει να έχετε μια λάμπα θερμότητας πάνω από το χώρο τους. Η θερμοκρασία στην αρχή ρυθμίζεται περίπου στους 32 βαθμούς Κελσίου και σταδιακά τη μειώνουμε εβδομαδιαίως κατά 3-4 βαθμούς, καθώς μεγαλώνουν τα πουλάκια. Αν τα πουλιά απομακρύνονται από τη λάμπα και πηγαίνουν σε απόσταση περιμετρικά από αυτήν, τότε είναι πολύ ζεστή. Αν τα πουλάκια συγκεντρώνονται ακριβώς κάτω από τη λάμπα, τότε η θερμοκρασία είναι χαμηλή και χρειάζεται να ανεβεί. Ρυθμίστε ανάλογα και στις δύο περιπτώσεις.

Διατροφή: τα πουλάκια δεν είναι μαθημένα να τρέφονται μόνα τους. Προμηθευτείτε ταΐστρες και ποτίστρες για μικρά πουλάκια (όχι απλά για κότες) και εφοδιάστε τες με μίγμα ανάπτυξης νεοσσών, όπως και φρέσκο καθαρό νερό, αντίστοιχα. Μόλις τα βάλετε στο χώρο, βουτήξτε το ράμφος τους στο νερό ή/και στη τροφή, για να καταλάβουν ευκολότερα το μέρος.
Τα πουλάκια είναι ιδιαίτερα απαιτητικά στη διατροφή τους, με πολλά και διαφορετικά στοιχεία, γι' αυτό καλό είναι να προτιμήσετε ένα έτοιμο φύραμα Ανάπτυξης Νεοσσών, όπως το Μίγμα 152 της Ένωσης Αγροτών Σερρών, που περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για τη σωστή ανάπτυξή τους.

Πριν φέρετε τα πουλάκια στο χώρο, καλό είναι να φροντίσετε να τον απολυμάνετε, όπως και τα διάφορα αντικείμενα που θα χρησιμοποιήσετε, ώστε να περιορίσετε τις πιθανότητες προσβολής των νεοσσών από κάποια ασθένεια. Εφαρμόστε το απολυμαντικό σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή και προσοχή μετά την απολύμανση, ώστε να έχουν στεγνώσει όλα καλά, πριν την είσοδο των πουλιών.
Η ασχολία αυτή είναι μια ευκαιρία και για τα μικρά παιδιά να έρθουν σε επαφή με τα ζώα, να διασκεδάσουν βλέποντας τα, αλλά και να μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα, φροντίζοντας τα.
Προσέχετε το χώρο σας να είναι στεγνός και καθαρός, τη θερμοκρασία, να υπάρχει πάντα διαθέσιμη φρέσκια τροφή, καθαρό νερό και σε λίγο καιρό θα έχετε τη χαρά να δείτε τα πουλάκια σας να εξελίσσονται σε όμορφες πουλάδες.

Πεταλάς Αλέξανδρος,
Γεωπόνος,
Προϊστάμενος Εργ. Ζωοτροφών