Μοσχαράκια: Γάλα σκόνη ή φρέσκο πλήρες;

Συνήθως το πλήρες γάλα έχει περιεκτικότητα 24-27% σε πρωτεΐνη και 28-35% σε λίπος (επί της ξηράς ουσίας), ενώ μια τυπική σύνθεση γάλα σκόνη για μοσχαράκια έχει περίπου 22% πρωτεΐνη και 20% λίπος. Με αυτή την απλή ανάγνωση, θα έλεγε κανείς ότι το πλήρες γάλα είναι καλύτερο. Τι ισχύει τελικά;

Το πλήρες γάλα έχει αρχικά ένα ισχυρό πλεονέκτημα: ο παραγωγός δεν χρειάζεται να ξοδέψει επιπλέον χρήματα, γιατί έχει ήδη εκεί το προϊόν. Είναι και θέμα ψυχολογίας. Αυτό όμως που πρέπει να προσέξει, είναι ότι το πλήρες γάλα μπορεί να είναι «φορτωμένο» με ένα σοβαρό μικροβιακό φορτίο ή να είναι φορέας κάποιας αρρώστιας. Οπότε χρειάζεται οπωσδήποτε συχνό έλεγχο ποιότητας, προσεκτική μεταχείριση και αν είναι δυνατόν παστερίωση. Η παστερίωση ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο από αρρώστιες και μικρόβια. Χρειάζεται όμως επιπλέον εξοπλισμό για να γίνει και φυσικά την απαραίτητη συντήρηση.
Το πλήρες γάλα είναι 100% αφομοιώσιμο από τα μοσχαράκια. Αυτό συμβαίνει γιατί αποτελείται μόνο από συστατικά γάλακτος, αντίθετα με το γάλα σε σκόνη, το οποίο συνήθως έχει προσθήκη φυτικών πρωτεϊνών (σογιάλευρο, κ.ά.) για την μείωση της τιμής του, υποβαθμίζοντας όμως την απορροφητικότητα του, κυρίως στα ενός μηνός μοσχαράκια.
Το πλήρες γάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα για το τάισμα των μοσχαριών, προσοχή όμως στο εξής: η ποσότητα που παίρνουμε να μοιράζεται γρήγορα, αν είναι χειμώνας ίσως χρειάζεται λίγο ζέσταμα για να είναι ελκυστικότερο στα μικρά και να έχουμε πάντα στο μυαλό μας, ότι η ποιότητά του έχει μια διακύμανση. Άλλοτε σοβαρή, άλλοτε όχι. Αυτό θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα, που είναι η ανάπτυξη των μοσχαριών και ίσως αυτή η διακύμανση μας προκαλέσει και κάποια στομαχικά προβλήματα.

Το κύριο πλεονέκτημα της σκόνης γάλακτος είναι η σταθερή της σύνθεση. Αγοράζοντας ένα επώνυμο και πιστοποιημένο προϊόν, ξέρεις ακριβώς το γάλα που θα ταΐσεις. Βέβαια, το επώνυμο συνήθως είναι και ακριβότερο, με τις τιμές που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά, τόσο για το γάλα που πωλείται στις γαλακτοβιομηχανίες, όσες και για τα συμπληρώματα γάλακτος που αγοράζουν οι παραγωγοί.
Στον υπολογισμό του κόστους βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα αποτελέσματα χρήσης σκονογάλακτος είναι πάντα, έστω και λίγο, καλύτερα. Τα γάλατα σε σκόνη περιέχουν επιπλέον βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, που βοηθάνε στην υγεία και ανάπτυξη των ζώων μας και όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, έχουν σταθερή σύνθεση.
Προσοχή πρέπει να δοθεί στην συντήρηση και το καθάρισμα των εργαλείων ανάμιξης και διαμοιρασμού του σκονογάλακτος, ώστε να μην έχουν λάθος δοσολογίες/αναμίξεις, αλλά και να μην επιτρέπουμε το σχηματισμό μικροβίων. Απαιτείται τακτικός έλεγχος και καθαρισμός των μηχανημάτων, και να οριστεί υπεύθυνο προσωπικό για τη συγκεκριμένη ασχολία.

Είτε επιλέξουμε πλήρες γάλα, είτε σκονόγαλο, δεν πρέπει να ξεχνάμε να παρέχουμε φρέσκο καθαρό νερό όλη τη διάρκεια της ημέρας, πράγμα που θα βελτιώσει την ποσότητα τροφής που τρώνε τα μοσχαράκια μας και επομένως την ανάπτυξή τους.

Στην Ένωση Αγροτών Σερρών μπορείτε να προμηθευτείτε ένα από τα καλύτερα σκονογάλατα της αγοράς, εμπλουτισμένο με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως και μίγμα ανάπτυξης μόσχων, ειδικά σχεδιασμένο για την πρώτη ηλικία.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Εργοστάσιο Ζωοτροφών στο τηλέφωνο 23210 59810.

Πεταλάς Αλέξανδρος,
Γεωπόνος,
Προϊστάμενος Εργ. Ζωοτροφών