Διαχείριση αρνιών αντικατάστασης

Ο τρόπος διαχείρισης των νέων αρνιών που θα κρατήσουμε για να αντικαταστήσουμε τις παλιότερες προβατίνες του κοπαδιού, είναι μια σημαντική δραστηριότητα που θα επηρεάσει την απόδοση της μονάδας μας στις επόμενες χρονιές.

Αφού απογαλακτίσουμε τα αρνιά μας και ξεκινήσουμε την αποκλειστική τους διατροφή με χονδροειδείς και συμπυκνωμένες ζωοτροφές, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τους στόχους που θέλουμε να πετύχουμε στην εξέλιξη τους. Αυτοί πρέπει να είναι η σωστή ανάπτυξη του πεπτικού τους συστήματος, η απόκτηση των 2/3 του τελικού βάρους των ενήλικων ζώων, κατά το χρόνο της πρώτης τους σύζευξης με αρσενικά και η σταδιακή βελτίωση της σωματικής τους κατάστασης μετά από τη γονιμοποίηση τους.
Για να γίνουν τα παραπάνω, θα πρέπει ο κτηνοτρόφος να διαχειριστεί καλά ένα πλήθος παραγόντων, ξεκινώντας από τις χονδροειδείς ζωοτροφές (σανοί, ενσιρώματα, κ.ά.). Η χρήση ποιοτικών σανών, θα επιτρέψει γρηγορότερη ανάπτυξη, αλλά και θα εξοικονομήσει χρήματα για την απόκτηση συμπυκνωμένων ζωοτροφών.
Αυτό που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αμελήσουμε είναι η παροχή άφθονου, καθαρού και φρέσκου νερού στο χώρο, για όλα τα ζώα μας. Επίσης, σε συνεργασία με τον κτηνίατρο μας, καταρτίζουμε ένα πρόγραμμα εμβολιασμών, ώστε να μην έχουμε προβλήματα υγείας που μπορούμε να αποφύγουμε με τη κατάλληλη πρόληψη.
Μετά την ηλικία των 5 μηνών, όπου τα ζώα στις περισσότερες των περιπτώσεων έχουν συμπυκνωμένες τροφές κατά βούληση, θα πρέπει να αρχίσουμε την ελεγχόμενη παροχή συμπυκνωμένων ζωοτροφών, σε ποσότητα ανάλογη της ποιότητας και των χονδροειδών ζωοτροφών, ώστε να έχουμε σταδιακή πρόσληψη βάρους από τα ζώα, αλλά να μην είναι υπερβολική, που θα δημιουργήσει προβλήματα. Η συνολική προσληφθείσα ποσότητα από τα ζώα μεγαλώνει, καθώς αυξάνεται καθημερινά και το βάρος των ζώων, ο κτηνοτρόφος πρέπει να δίνει την απαραίτητη προσοχή και να προβαίνει σε διορθώσεις, όταν δημιουργούνται προβλήματα. Το ίδιο και μετά την γονιμοποίηση, καθώς ο κίνδυνος αποβολών ή η κακή ανάπτυξη των εγκύων ζώων, είναι κάτι που συμβαίνει συχνά και θα επηρεάσει πρώτα τα νέα αρνιά που θα γεννηθούν, όσο και την απόδοση σε γάλα μετά τη γέννα.
Η Ένωση Αγροτών Σερρών διαθέτει εξειδικευμένες σύνθετες ζωοτροφές για κάθε στάδιο ανάπτυξης και πάχυνσης των ζώων σας, που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους και να διευκολύνουν τη διαχείριση του κοπαδιού σας.
Επικοινωνήστε με το Εργοστάσιο Ζωοτροφών για περισσότερες πληροφορίες και ενημερωθείτε για τα προϊόντα μας.

Πεταλάς Αλέξανδρος,
Γεωπόνος, MSc,
Προϊστάμενος Εργ. Ζωοτροφών.