Χρησιμοποιώντας το νέο ενσίρωμα καλαμποκιού

Μετά την κοπιαστική δουλειά της ενσίρωσης, αναμένουμε την ώρα για να χρησιμοποιήσουμε το νέο ενσίρωμα. Πότε όμως; Ποιά είναι η κατάλληλη στιγμή; Μερικοί βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε.

Ξεκινώντας από το βασικότερο κανόνα του ενσιρώματος καλαμποκιού, θα πρέπει να τονίσουμε: Το νέο ενσίρωμα θα πρέπει να παραμείνει κλειστό για τουλάχιστον 3 μήνες από τη μέρα «κλεισίματός» του. Όσο αυξάνεται ο χρόνος παραμονής του στο σιρό, τόσο αυξάνεται η πεπτικότητά του αμύλου του, μια αύξηση που οφείλεται στη βελτίωση της ζύμωσης του.
Για αυτό το λόγο ο προγραμματισμός κάθε χρονιάς θα πρέπει να είναι τέτοιος, ώστε η ενσίρωση να μας «βγάζει» μέχρι να ζυμωθεί καλύτερα η ποσότητας της νέας χρονιάς. Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδος ο κύριος όγκος των καλαμποκιών για ενσίρωμα κόβεται τέλη Ιουλίου-αρχές Αυγούστου, οπότε ο κτηνοτρόφος θα πρέπει να υπολογίζει την ποσότητα που χρειάζεται μέχρι το Νοέμβριο του επόμενου έτους.
Σίγουρα δεν μπορούν να το κάνουν όλοι αυτό, για λόγους διαθεσιμότητας καλαμποκιών, οικονομικούς λόγους ή πρακτικούς (έλλειψη χρόνου, κ.ά.). Άλλο αυτό που μπορούμε και άλλο αυτό που πρέπει.

Το επόμενο βήμα που πρέπει να προσέξουμε είναι η έναρξη της χρήσης του νέου ενσιρώματος. Αυτό περιλαμβάνει δύο φάσεις.
Πρώτον, πρέπει να ελέγξουμε την πραγματική ποιότητα του ενσιρώματός μας. Οι σύγχρονες μηχανές ενσιρώματος παρέχουν αναλύσεις χημικής σύστασης κατά το χρόνο κοπής, μέσω αναλυτών τεχνολογίας NIR. Αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως οδηγός μας, αλλά καλό θα είναι κατά το άνοιγμα του νέου σιρού, να κάνουμε νέα ανάλυση ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος. Έτσι θα έχουμε τα ακριβέστερα στοιχεία του και θα μπορούμε να καταρτίσουμε καλύτερα τα σιτηρέσια μας.
Δεύτερον, θα πρέπει να φροντίσουμε την ομαλότερη εισαγωγή του νέου ενσιρώματος στα σιτηρέσια μας. Η μετάβαση θα πρέπει να γίνει σταδιακά, σε διάστημα μίας έως δύο εβδομάδων. Χρησιμοποιώντας κάθε μέρα και μεγαλύτερο ποσοστό, μέχρι την πλήρη χρήση μόνο του νέου ενσιρώματος. Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης στρες στα ζώα μας και θα ελέγξουμε τις πιθανές απώλειες.

Τέλος, προσοχή πρέπει να δοθεί στην ποιότητα του παραγόμενου γάλακτος, εφόσον μιλάμε για γαλακτοπαραγωγά ζώα. Η εισαγωγή νέου ενσιρώματος έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να προκαλέσει μια μείωση του περιεχόμενου λίπους του γάλακτος, οπότε θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, ώστε να δράσουμε ανάλογα με την περίσταση, προσαρμόζοντας το σιτηρέσιο μας.

Πεταλάς Αλέξανδρος,
Γεωπόνος, MSc,
Προϊστάμενος Εργ. Ζωοτροφών.